5 híres apasági vizsgálat

A DNS vizsgálatok segítségével egyszerűen és gyorsan pontos eredményt kaphatunk az emberek közötti biológiai kapcsolatokról.
A DNS tesztek (például az apasági teszt vagy eredetvizsgálat) száma folyamatosan növekszik világszerte. Egyre többet hallunk a DNS vizsgálatokról és a különböző alkalmazási területekről: ókori maradványok azonosításáról, történelmi személyek összekapcsolásáról vagy híres színészekkel, énekesekkel kapcsolatos apasági ügyek megoldásával kapcsolatban.

A most következő 5 ügy mind előkelő helyen szerepelt a hírekben. Ezekről készítettünk egy-egy összefoglalót.

James Brown apasági tesztje
James Brown, a ‘soul keresztapja’ az elmúlt évszázad egyik legkiemelkedőbb énekese volt, aki kitörölhetetlen nyomott hagyott a történelemben. 2006-os halála után számos apasági vita alakult ki, és rengeteg olyan ember bukkant elő, akik állították magukról, hogy James Brown gyermekei vagy hogy gyerekeik vannak James Brown-tól. Brown egyik háttérénekese, Tomi Rae Hynie például 6 éves gyerekéről próbálta bebizonyítani, hogy édesapja a ‘soul keresztapja’. Brown meghatalmazottjai, akik halála után minden ügyét kezelték, elutasították a követelést arra hivatkozva, hogy se az anya, se a gyermek nem szerepel a végrendeletben. Ennek ellenére elvégeztek egy apasági tesztet, melyből kiderült, hogy valóban James Brown az apja Rae gyerekének, így a bíróság Brown vagyonának negyedét az özvegynek ítélte.

Eddie Murphy és az ex Spice Girls tag
A Doctor Dolittle-ből vagy a Men in Black-ből jól ismert Hollywood-i komikus az egyik Spice Girls taggal, Mel B.-vel keveredett apasági perbe. Murphy tagadta, hogy Melanie Brown kislánya az övé lenne, de hajlandó volt DNS teszt alá vetni magát. A vizsgálat alátámasztotta Mel B. állítását, miszerint a gyerek (Iris) vérszerinti apja Murphy. Melanie állítása szerint Murphy azóta se vette fel a kapcsolatot vele, hogy megismerhesse lányát. Murphy-nek 7 gyermeke van, Iris a nyolcadik.

Anne Nicole Smith
Anne Nicole Smith neve akkor vált ismertté világszerte, mikor Hue Heffner 1992-ben Playboy lánynak választotta. Anne Nicole 26 évesen ment hozzá az akkor 86 éves J. Howard Marshall-hoz. Smith a milliomos olajmágnás mellett arany életet élhetett, napi több ezer dollárt dobott ki az ablakon. Marshall halála után kisebb háború alakult ki fia és Smith között. Smith-re ugyanis semmit se hagyott vagyonából a milliomos. Smith ügyvédje Howard K. Stern volt, akivel Smith időközben összejött. Smith terhessége érdekes módon pont egybeesett a párkapcsolatukkal, de Stern biztos volt benne, hogy ő az apa. Bár az anyakönyvi kivonaton Stern volt megjelölve apakánt, a későbbi apasági DNS teszt bizonyította, hogy Larry Birkhead, Smith egy korábbi barátja a biológiai apja a gyereknek.

Marie Antoinette
Marie Antoinette XVI. Lajos felesége volt, aki az akkori francia fővárosban, Versailles-ben élt. DNS elemzők elkezdték kutatni, hogy az uralkodók fia valóban börtönben halt-e meg vagy – ahogy egyes elméletek állítják – megszöktették és egy biztonságos helyre vitték, ahol átvészelte a francia forradalmat. Utóbbi szerint léteznie kellene leszármazottaknak. A DNS vizsgálat során mintákat vettek az állítólagos tíz éves király szívéből és aortájából és összehasonlították az élő és halott király rokonság DNS mintáival. Bár XVII. Lajos DNS töredékei nem voltak túl jó állapotban, ahhoz elegendő volt, hogy megrajzoljanak egy DNS profil. Ezen túl a trónörökös és Marie Antoinette közötti kapcsolatot is vizsgálták, még pedig úgy, hogy hajmintát vettek Marie Antoinette-től. A tesztek bizonyították, hogy Marie Antoinette a biológiai anyja a trónörökösnek és hogy a szív valóban XVII. Lajosé.

Thomas Jefferson, amerikai elnök
Bár Jefferson ellenezte a rabszolgaságot, mégis volt a tulajdonában egy pár rabszolga. Munkásságát áthatotta a színesbőrűekhez való hozzáállása. Rengeteg spekuláció született azzal kapcsolatban, hogy Jeffersonnak afférja volt egyik rabszolgájával, Sall Hernings-szel, aki állítólag több gyereket is szült az elnöknek. Jefferson természetesen ellenezte a kevert házasságot. Írásai és életmódja közt tehát hatalmas ellentmondás volt. A DNS tesztek szerint Jefferson biológiai apja Eston Hemings Jefferson-nak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation