A csemegekosarak útja a közértből a hipermarketbe

“Leugrom a közértbe.” Egy rövidke mondat, amit lassan 100 éve használunk, de valószínűleg már egyre kevesebben ismerik a történetét, szépen lassan pedig a köznyelvből is kikopik. A Közért mellett a 20. század másik üzletlánca a Csemege volt. A rendszerváltás után hatalmas változáson mentek át az élelmiszerboltok is. Visszapörgettük egy kicsit az idő kerekét, és elmentünk közértbe.

A Közért valójában a Községi Élelmiszerkereskedelmi Rt.. 1948-as alapításától kezdve több száz üzlet nyílt Budapesten, 1952-től pedig ezekkel párhuzamosan megjelentek a Csemege hálózat boltjai országszerte. Akkoriban egy-egy bolt termékválasztéka igencsak csekély volt a mai hiper-szupermarketekéhez képest. Nem volt csökkentett zsírtartalmú tej, joghurt meg sajt, és szeletelt felvágott sem. Nem volt semmi bio, diétás vagy cukormentes. Nem volt annyiféle márka, és a termékek nagyrésze hazai volt. Leginkább alap élelmiszerek (sütéshez, főzéshez szükséges hozzávalók), tejtermékek, édességek, italok, sajtok, felvágottak képezték a kínálatot. Zöldségért, gyümölcsért a zöldségeshez, kenyérért a pékhez, tisztítószerért pedig a háztartási és vegyiáru boltba kellett menni. A vegyesboltok csak jóval később jelentek meg.

A bejáratnál elhelyezett kávédarálók, a piros bevásárló kosarak, a csemegepultnál használt nagy fehér mérleg, a felvágottak és sajtok csomagolására használt barna zsírpapír mind a közértek és csemegeboltok védjegyei voltak. Miután megjelent a csomagolt őrölt kávé, a kávédarálók még évekig ott virítottak a boltok előterében, de már csak díszként. A bevásárlókosarak időtálló találmánynak bizonyultak. Bár az eredeti, retro kosarakkal már ritkán találkozhatunk, különböző modernizált verziói a mai napig jó szolgálatot tesznek. A legendás kéttányéros bolti mérlegeket felváltották digitális utódaik, a barna csomagolópapírok helyett pedig már inkább műanyag fóliát használnak a csemegepultnál. A nagyobb üzletekben mindenféle finomságokkal felszerelt csemege kosarakat is lehetett kapni. Ezek általában az édességes polcok tetején helyezkedtek el, de az is előfordult, hogy a kirakat részét képezték. A fonott csemege kosár még mindig nagy népszerűségnek örvend. Likőrök, borok, desszertek, csokoládék, cukorkák, kekszek, aszalt gyümölcsök, különböző magvak, sajtok és szalámik esztétikus elrendezésével akár személyreszabott csomagot is rendelhetünk, de előre összeállított csemege kosarat is választhatunk különböző méretekben. Bármilyen alkalomra kiváló meglepetés lehet, főleg ha tisztában vagyunk az ünnepelt ízlésével. Az ételeken és italokon kívül játékok, könyvek, illetve kozmetikumok is kerülhetnek a csomagba.

Fonott kosár

Nagyobb éllemiszerüzletekben, illetve különböző delikátesz boltokban egészen különleges összeállításokat találhatunk. Ezen kívül online is van lehetőségünk rendelni. Ha teljesen egyedi csomagot szeretnénk összerakni, akkor vehetünk külön csak kosarat, így magunk válogathatjuk bele a finomságokat, akár több különböző helyről.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation