A televízióból, és az internetről egyre több ötletet kapunk, hogy mit is főzzünk a családunknak, barátainknak, mivel készüljünk születésnapra, vagy egyéb ünnepre.
A receptek megismerésénél a hagyományos hozzávalók mellett találkozhatunk nálunk nemrég óta kapható, számunkra különleges hozzávalóval.
Ilyen például a gránátalma (más néven grenadin).
Ezt a gyümölcsöt desszertek, és főételek ízesítésénél is használják. Nyugat-, és Közép-Ázsiában, valamint a Földközi-tenger térségében fordul elő. A gránátalma piros lédús magjait fogyasztjuk, ami nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonoidot, Káliumot és Kalciumot.
Egy másik különlegesség a csillaggyümölcs (más néven karambola).
Ez a gyümölcs a trópusi tájakat kedveli, egyes források szerint Malajziából származik. Leginkább szeletekre vágva (nem kell meghámozni) gyümölcssalátába tehetjük, koktél készítésnél savanykás ízt kölcsönöz, különleges formája szépen díszít. A csillaggyümölcsben sok a C-vitamin, kálium, vas, cink. Vigyázat! A vesebetegekre veszélyes lehet!
A következő egy zöldségféle, az édesburgonya (vagy batáta).
Ennek a növénynek a burgonyához hasonlóan a gyökérgumóját használjuk, bár nem állnak rokonságban. Trópusi évelő növény, Magyarországon kb. 20 éve termesztik, de a piacok, üzletek polcain csak néhány éve látni tömegével. A konyhában ugyanúgy készítjük el, mint a hagyományos burgonyát (főzzük, sütjük, pürésítjük). A gumóban magas a C-, B2-, B6-, és E-vitamin tartalom, valamint ásványi anyagok közül a kálium, réz, és mangán található meg benne. Elnevezése ellenére a cukorbetegek is fogyaszthatják.
Most pedig néhány szó az avokádóról, aminek felhasználásáról egyre több receptben hallhatunk.
Az avokádó magas fán terem, Közép-Amerikában honos, termesztik az USA-ban, Mexikóban, Brazíliában, és Dél-Afrikában is. Az avokádót betakarítás után 1-2 hétig tárolják, akkor használható, ha a héja enyhe nyomásra enged. A növény világoszöld húsát csak nyersen használjuk, darabolva pl. salátába, vagy pürésítve szendvicsre kenhetjük. Mindenképpen kis citromlével locsoljuk meg, különben gyorsan megbarnul. Ízesíthetjük sóval, borssal, fokhagymával. Vigyázat! Tiltott étel kutyák számára!
Érdekességként két ehető virág:
1. Rózsa
A különböző nemesítéseknek köszönhetően sokféle színben, és illatban létezik, így ízük is különböző. A virágszirmokat használjuk desszertek, saláták ízesítésére, díszítésére. Felhasználás előtt a virágszirom alsó, fehér részét el kell távolítani.
2. Ibolya
Ezt a kedves kis virágot szintén desszertek, saláták díszítésére, ízesítésére használják, de teát is illatosítanak vele. A növény levele is használható, például belefőzhetjük levesbe, vagy szaftos húsok készítésénél is ízesíthetünk vele.