Miért és hogyan párásítsuk otthonunkat?

Minél nagyobb a kinti, illetve a benti levegő közötti hőmérséklet-különbség, annál szárazabbnak érezhetjük otthonunkban a levegőt. Ahhoz, hogy ennek elébe menjünk, a fűtési szezonban a mi feladatunk az ideális páratartalom megtartása.

Egy helyiség egészséges nedvességtartalma 50% körül van, ekkor mondhatjuk el magunkról, hogy jól érezzük magunkat, de még a 40-60% is megfelelő. Honnan tudjuk meg ezt az adatot? Ha saját szervezetünkön nem érezzük, akkor szerezzünk be egy páratartalom mérő készüléket, mely akkorka körülbelül, mint egy termosztát, nem foglal sok helyet. Kapható ezzel felszerelt ébresztő óra is, így “két legyet üt egy csapásra”.

A száraz levegő irritálhatja a bőrt, a szemeket, a nyálkahártyát, továbbá légúti megbetegedésekhez, megfázásos tünetekhez és gyakori orrvérzéshez is vezethet.
Ezekhez a panaszokhoz azonban a páratartalmon kívül nagyban hozzájárul a lakás hőmérséklete is. Legyen állandóan legalább 20-22 Celsius fok a jó közérzetünkért.
Párásító
Amennyiben a levegő páratartalma 40% alá csökken, akkor szükség van párásításra. Ennek vannak egyszerű házi praktikái, melyek rövid ideig remekül működhetnek, viszont ha hosszú távú megoldásban gondolkodunk, inkább szerezzünk be egy elektromos párásító eszközt. Az említett egészségügyi problémák elkerülésére főként az úgynevezett hidegpárásító készülékek alkalmasak. Ezek a készülékek a vizet apró cseppekké bontják, majd azt nagy mennyiségű pára formájában juttatják a levegőbe. Ezzel szemben az olyan házi praktikák, mint például a radiátorra helyezett vizesedény, vagy a kiteregetett nedves ruha, közel sem biztosítanak ilyen eredményt.

Egy ilyen párásító készülék előnyei:

– Gyógyír a száraz bőrnek, enyhíti az ekcéma és az asztma tüneteit – A párásító készülék segítségével nem csak a levegő, de a száraz, viszkető bőrünk és a kicserepesedett ajkunk is visszanyerheti nedvességtartalmát. Helyezzünk el a házban több párásító berendezést is (pl.: a nappaliba a kanapé mellé, a hálószobába az ágy mellé), és mindig tartsuk csukva az ajtókat, ahol éppen használatban van.
– Csökkenti a statikus elektromosságot a levegőben.
– Segít megőrizni a szoba megjelenését. – Lassítja a tapéta leválását, megakadályozza a bútorok repedését, és a festék lepattogzását.

Figyeljünk azonban arra, hogy a párásítást se vigyük túlzásba! A 60% fölötti nedvességtartalom már inkább árt, mint használ. Ez a környezet ugyanis kedvez a penészgomba és a háziporatka szaporodásának, ami allergia kialakulásához vezethet. Ilyen esetben mindenképp párátlanító készüléket kell segítségül hívni, ami kiszűri a levegőből a nedvességet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation