Mindent az egészséges fogzománcért

A köztudatban úgy terjedt el, hogy a megfelelő mennyiségű gyümölcs és zöldség elfogyasztása mindennapjaink elengedhetetlen része. Természetesen ezek fontos vitaminforrások, de sokan nem is gondolnák, hogy káros hatásaik is lehetnek.

Fogerózió

Azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak friss zöldségeket, gyümölcsöket, ecetes salátaönteteket, vagy vitamin rágótablettákat, könnyen kialakulhat saveróziós fogzománckopás, más néven fogerózió. Ez a betegség nem csak az egészséges életmódra törekvőknél jelentkezhet, hanem azoknál is, akik túl sok üdítőt, energiaitalt, vagy vörösbort isznak. Továbbá még hajlamosabbak rá azok, akik mondjuk refluxban, bulimiában, vagy anorexiában szenvednek, hiszen a fogaik fokozottan ki vannak téve a gyomorsav maró hatásának.

A fogzománc a fog látható felszíne, a szervezet legkeményebb része. Ez a magas savtartalmú ételek és italok hatására először felpuhul, és ha ilyenkor mechanikus hatás is éri (pl. fogmosás), erősen kophat a zománcréteg.
A fogzománckopás első tünetei közé tartozik például, hogy a fogak túlérzékennyé válnak hideg, illetve meleg hatására, a rágófelületen apró barázdák és repedések keletkeznek, a metszőélek áttetszővé válnak, vagy a fogfelszín elszíneződik.

Mit tehetünk a fogerózió megelőzésének, illetve a kezelésének az érdekében?

Mivel a saverózió szabad szemmel sokszor nem észrevehető, érdemes mindenkinek ellátogatnia egy fogászati állapotfelmérésre, ahol megfelelő fogorvosi lámpa segítségével a szakember könnyen felismeri, ha baj van.
Abban az esetben, ha nagy mértékű a károsodás, csak komoly orvosi beavatkozás segíthet. Ezért lényegesebb inkább a probléma korai felismerése, és a kialakulás kockázatának minimálisra csökkentése.
Ennek módjai a következők lehetnek:

  • Az étkezések utáni fogmosással várjunk minimum fél órát.
  • A fogmosáshoz használjunk puha sörtéjű fogkefét.
  • Válasszunk nem savas kémhatású, speciális, magas fluoridtartalmú fogkrémet, amely segíthet a fogzománc újjáépítésében.
  • Ha nincs lehetőség fogmosásra, rágjunk cukormentes rágógumit, mely fokozza a nyálelválasztást, így nagyban semlegesíti a sav maró hatását.
  • A savas italokat (szánsavas üdítőket, gyümölcsleveket, bort, stb.) és ételeket (citrusféléket) ne tartogassuk sokáig a szánkban.

Aki rendszeresen jár ultrahangos fogkő eltávolításra, már tudhatja, hogy az eltávolítás után sem szabad magas savtartalmú ételeket fogyasztani. Ennek oka, hogy a polírozást követően fokozott veszélyben van a megtisztított fogfelszín. A fogkő eltávolítási kezelés mindenki számára fontos, hiszen segítségével megszabadulhatunk a fogzománcon lerakódott szennyeződésektől, lepedékektől. Ennek elhanyagolása ugyanolyan súlyos következményekkel járhat, mint a fogzománckopás, hiszen ebben az esetben a fogíny visszahúzódhat és idővel el is sorvadhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation