Nyelvtanulás idős korban

Gyakori kérdés, hogy idős korban nehezebb-e nyelvet tanulni, mint gyerekkorban? A válasz egyértelműen: nem!

Nyelvtanulás idős korban

Vannak emberek, akik nem tudják, hogyan kell használni egy okos telefont, hogyan kell elküldeni egy e-mailt, vagy online vásárolni valamit. Azonban ez nem azért van, mert nem férnek hozzá bizonyos eszközökhöz, hanem azért, mert azt hiszik, nem képesek ezt megtanulni.
Ebből következik, hogy a legtöbb idős ember nehezen tanul meg új dolgokat, de nem azért, mert már benne vannak egy bizonyos korban, hanem azért, mert tudat alatt (még, ha nem is veszik észre) elutasítják magát a tanulási folyamatot.

Egy idegen nyelv megtanulása például egy teljesen új világot nyithat meg az ember előtt: új kultúra, új gondolkodásmód, új élmény. Ez a lehetőség egy nyugdíjas számára könnyebben elérhető, mint egy átlag középkorú, dolgozó embernek. Több ideje van ugyanis az utazgatásra, ami az egyik legjobb módja az új nyelv gyakorlásának.
Nem mellesleg tanulmányok bizonyítják, hogy idős korban az agy e fajta használata nagyban hozzájárul a szellemi frissesség megőrzéséhez.

Természetes, hogy a gyermekek és a felnőttek különböző módon tanulnak nyelvet. Mindennek az alapja a megfigyelés és az asszociáció. Éppen ezért lehet, hogy az idősebbeknek könnyebben és gyorsabban megy egy új nyelv elsajátítása, hiszen ők tapasztaltak, és a tapasztalataikat össze tudják vetni a tanultakkal.
Ha felnőtt korban megtanul valaki egy nyelvet, lehetséges, hogy nem lesz olyan jó a kiejtése, mint annak, aki már gyerekkorában megtanulta azt. Ez azonban a kommunikációban nem jelent problémát, hiszen például egy angol anyanyelvű személy így is, úgy is meg fogja érteni a mondandóját. Ugyanúgy, mint ahogy mi is megértjük azokat, akik magyarul próbálnak összerakni egy mondatot.

Az életkor nem az egyetlen tényező, amely meghatározza, hogy milyen könnyen és gyorsan tud valaki megtanulni egy idegen nyelvet. Íme néhány további tényező, amit jó ha mindenki tud:
– szükséges hozzá nagyon komoly motiváció és kitartás;
– rendelkezni kell bizonyos nyelvi készségekkel, melyek csakúgy mint a tanult nyelvet, az anyanyelvet is befolyásolják;
– valaki, aki fizikailag fitt és aktív nagyobb kapacitással bír, könnyebben tanul és emlékezik, mint aki mozgásszegény, egészségtelen életmódot folytat;
– folyamatosan kell fejleszteni az agyat. Egy olyan idős ember, aki 8 általános után nem tanult tovább, nehezebben fog megtanulni egy új nyelvet, mint egy olyan nyugdíjas, aki élete során folyamatosan fejlesztette magát, mindig tanult valamit.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation