Szokatlan utcanevek

Létezik egyáltalán olyan, hogy szokatlan utcanév? És ha igen mégis miért lett a neve az, ami?
A közterületek nevét általában a helyi, városi tanács tagjai döntik el. Ritkán van olyan kezdeményezés, hogy egy lakóközösség szavazhatja meg a nekik tetsző nevet.

Kétségkívül a legtöbb utca egy költőről, egy íróról, vagy egy híres történelmi személyiségről kapja elnevezését. Olyanokat, mint például: Arany János, Petőfi Sándor, Móricz Zsigmond utca vagy tér, kisebb, nagyobb településeken egyaránt találhatunk, nem csak abban a városban, ahol született vagy ahol hosszabb, rövidebb ideig élt.
De ez csak egy csoportja a még “átlagosnak” mondható utcáknak.
Régen alapvetően a foglalkozások szerint alakultak ki a nevek, azaz hogy melyik utcában milyen mesterségeket űztek, és milyen portékákat árusítottak (pl.: Lakatos út).
Vannak utak, melyeket az alapján neveztek el, hogy melyik szomszédos vagy távolabbi helységre vezetnek (pl.: Fóti út, Váci út, Soroksári út, stb.)
Gyakori még földrajzi, domborzati elhelyezkedés alapján nevet adni nekik (pl.: Domb utca, Völgy utca, Hegyrejáró utca).

Sokszor egy kisebb városrész utcáit ugyanabban a témakörben nevezik el. Erre remek példa Pomáz, ahol egymás mellett, párhuzamosan megtalálhatóak a 7 vezérről elnevezett kis utcák. Illetve a zöldségek, gyümölcsök, évszakok, írók, virágok neveit öröklő közterületek is mind-mind egy helyre vannak csoportosítva.
Ugyanígy persze bárhol felfedezhetőek összefüggések az utcák neveiben, csak nyitott szemmel kell járni. Például Budapesten a Naphegyen egymás mellett “él” három ragadozó, a Tigris, a Párduc és a Róka utca. Valamint a IX. kerület “virágos részén” a Liliom, a Viola és a Bokréta utca csak pár lépés egymástól.

Szédületes utca

Aztán van néhány olyan, melyeken a legtöbben csak nevetnek ha meghallják, vagy nem hiszik el létezésüket. Például: Micimackó utca (a Százholdas Pagony helyett Budapesten), Vörösdinka utca (mely valójában egy szőlőfajta), Futrinka utca (ahol egyáltalán nem mesehősök laknak), továbbá Kacérgiliszta utca, Umcacca utca, Kedves utca, Baba tér, Szomszéd utca, Névtelen utca, stb.
Ilyen nevű utcában lakni egyaránt lehet jó és rossz. Az általános ügyintézéseket megnehezítheti, de ház eladás szempontjából kimondottan előnyös lehet egy különleges utcanév.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation