A születés csodája

Egyre több kismama a lobbizik a természetes szülés mellett. Véleményük szerint a kismamák a régi időkben sem jártak kórházba, hanem bábák voltak akik segítettek világra hozni a gyermekeket.

A kérdés természetesen teljesen megosztja a társadalmat éppúgy, ahogy az orvosi véleményeket egyaránt. Azt azonban senki nem vitatja, hogy az egészséges új generációk születése regionálisan az emberiség, lokálisan egy ország érdeke. Ehhez képest, bár be kell vallani, hogy mára már sokat javult a helyzet, meglehetősen nehéz helyzetben vannak a várandós anyukák és az egészségügy egyaránt. A kórházak nagy része rendkívül elhanyagolt állapotban van, beleértve a szülészosztályokat is. A fejlesztéseknek köszönhetően azonban egyre inkább teret engednek az orvosok is a természetes szülés lehetőségeinek megteremtésére az egészségügyi intézmények falain belül, ennek ellenére számos nő választja azt, hogy saját otthonában hozza világra gyermekét.

Az igazat megvallva mind az orvosok által lebonyolított kórházi szülés, mind pedig az otthonszülés esetében találkozhatunk jó és kevésbé jó tapasztalatokkal. Egyesek véleménye szerint, hagyni kellene, hogy a kérdést a kismamák dönthessék el saját belátásuk szerint. Az előítéleteket levetkőzve, érdemes volna eljutni arra az álláspontra, hogy a fókuszt, a bíráskodás helyett, a megértő és támogató légkör megteremtésére helyezzük. Hiszen mindannyiunk célja, hogy az anyukák biztonságban szülhessenek, mindösszesen ennek megvalósításában térnek el a vélemények.
Sok nő azonban inkább választja a császármetszést, mégpedig abból a meggondolásból, hogy csökkentsék a természetes születés közben felmerülő kockázatokat, mint például a köldökzsinór szorítása miatt fellépő oxigénhiányos állapotot. Vannak, akik azonban a születés jellegének nagyobb jelentőséget tulajdonítanak, és a felhozott érvek ellenére is, a természetes szülést támogatják.

Mindenesetre, ha egy családtagunk vagy esetleg közeli barátunk áll gyermeke születése előtt, talán a legbölcsebb, amit tehetünk, hogy a leendő szülőkre bízzuk ezeknek a kérdéseknek a megvitatását és eldöntését. Nekünk kívülállóknak nincs is más dolgunk, mint hogy támogatásunk felől biztosítsuk az érintetteket. Hiszen egy újszülött érkezése a legnagyobb öröm, ami érhet minket. Ajándékként adhatunk babaruhákat, abból soha nem elég, rendkívül kedveltek és népszerűek a különféle horgolt babaholmik, de egy bekereteztetett újszülött fotó is remek választás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation