Autópályán Horvátországban

Az ENC-készülék nagyon hasznos kütyü, amit horvátországi nyaralásunkkor kiválóan tudunk hasznosítani. A kis készülék megkönnyíti a horvát autópályákra történő feljutásunkat. Mivel déli szomszédunknál kiváló minőségű pályák vannak, gyorsan eljuthatunk egyik helyről a másikra.

Az autópálya használata azonban ott sem díjmentes. Ha összehasonlítjuk az itthoni díjakkal, megtapasztalhatjuk, hogy az itthoni autópályadíjak nem is olyan magasak, mivel ott minden felhajtónál fizetni kell. Mivel sok külföldi keresi fel a közkedvelt üdülőparadicsomok valamelyikét, előfordulhat, hogy a nyaralásunkból órákat vesz el, hogy autópályán juthassunk el Dubrovnikba, Fiuméba, Krk szigetre, Zadarba, Splitbe, és sorolhatnánk a szebbnél szebb városokat, pihenőhelyeket. 

horvát

Annak érdekében, hogy gyorsabbá tehessük a felhajtást, igényeljünk ENC-készüléket. Ezzel pár másodperc alatt átjuthatunk a kapun, ugyanis minden felhajtónál van egy sáv, ami az ENC kütyüt használóknak lett kialakítva. Itt csak annyi a teendő, hogy pár másodpercre megálljunk, a kamera leolvassa a készüléket, és már folytathatjuk is az utunkat.

Az ENC-eszköz nálunk ingyen igényelhető, tehát nem kerül semmibe, csak az úthasználatért kell fizetni, amit forintban is megtehetünk, hiszen itthon töltjük fel az egyenleget. Semmivel nem kerül többe, mintha a fizetőkapunál állnánk sorba, viszont pár másodperc az átjutás. A készüléket a mellékelt űrlapon lehet igényelni. A fizetés történhet készpénzzel, átutalással vagy bankkártyával.

A kütyü érintésmentes készülék, nem kell bekapcsolni, kikapcsolni, telepíteni. Rögzítsük a szélvédőre vagy az oldalablakra az ENC-készüléket, hogy könnyen leolvasható legyen. A kapunál pittyen egyet, a sorompó felnyílik, és már folytathatjuk is utunkat a tengerpartra. Ha fóliázott az ablak, akkor is van rajta egy kis rés, ahol leolvasható a kütyü. Ha véletlen teljesen el van sötétítve az ablak, akkor sincs semmi baj, mert elvileg úgy is le tudja olvasni a kamera a műszert. Ha mégsem, akkor annyi a teendő, hogy a kapunál ki kell tartani az ablakon a készüléket, a kamera lepittyenti, és már mehetünk is tovább. Ennél egyszerűbb és gyorsabb megközelítését az autópályának még nem találtak fel. Lényegesen több időnk marad a fürdőzésre, kirándulásra, pihenésre. Aki egyszer megtapasztalja az ENC előnyeit, elfelejtheti az autópályakapuk készpénzes sávjait.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation