Megújuló energiahordozók

A megújuló energia kifejezés alatt olyan anyagot, közeget, természeti kincset értünk, melyből folyamatosan kinyerhető az ember által felhasználható energia, vagy olyan rendelkezésre álló természeti kincset jelent, mely számottevő humán beavatkozás nélkül meg tud újulni, újra tud termelődni.

napenergia

A megújuló energiahordozók valódi jelentősége abban áll, hogy felhasználásukkal a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyjuk környezetünkben, a lehető legkevésbé szennyezzük, romboljuk azt. A legismertebb és legfontosabb megújuló energiahordozók a szélenergia, napenergia, vízenergia. Ezentúl ide sorolható még a biomassza és a geotermikus energia is. Ha megújuló energiaforrásra gondolunk, elsőként mindenkinek a nap és a szél jut eszébe. Felhasználásukat tekintve pedig a szélmalom, szélerőmű, napelem, naperőmű. A napelemek és napkollektorok felhasználási lehetőségei az egészen kis méretű, karórában, számológépben található napelemektől egészen a sivatagokba telepített több ezer négyzetméteres napkollektor mezőkig terjed. A nap és a szél energiájának hasznosítása olyan technikai megoldásokat használ fel, melynek célja ezen megújuló természeti kincsek az ember által legsokrétűbben felhasználható villamos energiává való átalakítása.

A nem megújuló természeti kincseink közé soroljuk elsősorban a kőszén, a kőolaj és a földgáz felhasználását ezen összefüggésben. Ezek használata jelentős ökológiai lábnyomot hagy maga után, kezdve azok kitermelésétől egészen a végfelhasználásukig. Ezen káros hatások az üvegházhatás, vízszennyezés, levegőszennyezés – szmog.

A megújuló energiafelhasználásban élen jár néhány ország, melyekre talán nem is gondolnánk. A környezetet kímélő energiaforrásokból elégíti ki villamos energia igényének 100%-át Izland és Paraguay, de 98%-nál jár Norvégia is.

A megújuló természeti kincseinket felhasználó technológiák napjainkban olykor még drágábban érhetőek el a nem megújuló energiaforrásoknál. Azonban ne felejtsük el, hogy ezzel környezetünket nem, vagy csak kis mértékben károsítjuk. Továbbá hosszú távú befektetésként a kezdeti költségek minden bizonnyal megtérülnek.

Ha otthona korszerűsítésében gondolkodik és még több információra lenne szüksége a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatban, látogasson el az enHome oldalára!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation