A fényképezés múltja és jelene

Bizonyára sokunknak van otthon családi fotóalbum, amiben akár 100 éves kép is lehet. Ahhoz, hogy ilyen régi(?) fényképet nézhessünk, kb. még 100 évet kell visszamennünk az időben.
A fényképezőgép, és a maradandó kép megszületéséhez az alábbi neveket és időpontokat kell megemlíteni a szerencsés véletleneken kívül: 1822-ben Joseph Nicéphone Niépce kép készítésre az erős napsugarat használta (cinklemezre vitt fel levendula olajban oldott aszfaltot, a lenolajjal áttetszővé tett rézmetszetet a kezelt cinklemezre rakta, majd több órára napfényre tette. Ahol a napsugár érte az aszfaltot, ott megkeményedett, a lágyan maradt részeket lenolajjal leöblítette), heliográfiának nevezte el.
Régi fényképezőgép

Az első, szélesebb körben elterjedt eljárás Louis-Mandé Daguerre nevéhez kötődik. Niépce és Daguere 1829-ben döntöttek úgy, együtt dolgoznak, kísérleteznek tovább. Munkájuk 1835-ben, Niépce halála után hozta meg a várt eredményt, találmányuknak 10 évig nem akadt vetélytársa. A kép még könnyen karcolódott, és a modellnek percekig kellett mozdulatlanul állni, a megfelelő megvilágosítási idő miatt. 1840-ben Petzval József szerkesztett olyan lencserendszert, amivel jelentősen rövidült a megvilágítási idő.
1888-at írunk, amikor George Eastman forgalomba hozza Kodak néven az első olyan fényképezőgépet, ami az akkori kameráknál jóval kisebb méretű volt. A gépnek beállított lencséje volt, és 100 darab 65 mm átmérőjű, kör alakú kép készítésére alkalmas papírtekerccsel árulták. A képek előhívásához a fényképezőgépet a tekerccsel együtt kellett visszaküldeni a gyárba, és 10 nap múlva a megrendelő megkapta a képeket, és visszakapta a gépét is újabb papírtekerccsel feltöltve.
1900-ban Frank A. Brownwell olyan tükörkeresős fényképezőgépet tervez, amit 1 dollárért tudtak árusítani. Ára, és egyszerű kezelhetősége miatt nagyon elterjedt, több ezer ember tapasztalhatta meg a fényképezés örömét.
A fotózás kezdete óta folytak kísérletek a színes kép előállítására. Áttörést 1904-ben Louis és Auguste Lumiére testvérpár ért el, amit a Francia Tudományos Akadémián ismertettek. Ezt a találmányt, ami egyetlen diapozitív kép készítését tette lehetővé, az 1941-ben megjelenő Kodakolor film váltotta fel.
A következő nagy lépés az integrált áramkörök megjelenése, ami átvette a fogaskerekek, rugók szerepét a fényképezőgépekben. Pár év múlva megjelentek a Polaroid gépek. Az elkészült fotót néhány perc alatt a kezünkben tarthattuk. Egy “apró” ugrással, a technika rohamos fejlődésének köszönhetően máris napjainkban járunk, a digitális fényképezésnél. Ma már akár a mobiltelefonunkkal készíthetünk fotót, az internet segítségével pedig rögtön láthatja családtagunk, barátunk – még ha a világ másik táján van is.

Fotózás telefonnal

Azzal azért bizonyára sokan egyetértünk, hogy egy nagyobb családi, vagy munkahelyi eseményhez ma is profi fotóst veszünk igénybe. Amikor pedig összejön a család, nagyon jó élmény a fotóalbumot lapozgatni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation