Fiber vagy szén-dioxid vágás? Melyik az előnyösebb Önnek?

A CO2 lézerek a legelterjedtebb lézeres gépek az egész világon. Bár a Fiber lézerek népszerűsége igen jelentősen megnövekedett az elmúlt években, mégis sokan megkérdőjelezik egyik-másik előnyét. Van, aki szerint a szén-dioxid lézer az előnyösebb és van, aki szerint pedig a Fiber. Ez azonban nem minden esetben egyértelmű, hiszen attól függ, hogy ki mire szeretné használni. A döntés előtt érdemes megfogalmaznia néhány kérdést, pl.:
Milyen anyagokat és mekkora mennyiségben szeretne vele vágni?
Milyen vastag anyagot vágna vele?
Milyen gyakran változik a munkadarabok anyagminősége?
Mekkora beruházási költséggel jár?
Cikkünkben most végigvesszük mindkét gép pozitívumait, hogy megkönnyítsük a választást.

Fiber vs. CO2

Röviden a két gép működéséről

A CO2 lézer egy folytonos gázlézer, melynek a lézerfény hullámhossza körülbelül 10 mikrométer (ez befolyásolja, hogy mennyire képes a vágandó anyag elnyelni a lézernyaláb energiáját). A nagyfeszültségű árammal gerjesztett lézer nyalábot speciális tükrök és lencsék vezetik el a vágás helyére, ami során folyamatosan hő keletkezik, így szükséges az anyag állandó hűtése. Ez a lézertípus manapság a legelterjedtebb az iparban.

A Fiber lézerek a szilárdtestlézerek csoportjába tartoznak. Nagyfeszültségű áram helyett, itt diódák segítségével gerjesztik a lézert. Ezt a nyalábot, az előzőnél sokkal egyszerűbben, optikai szálon vezetik a vágás helyére. A Fiber lézerek esetében nagyságrendekkel kisebb a létrehozott lézernyaláb hossza (csupán 1 mikrométer).

Vágható anyagok mérete és minősége

A szén-dioxid lézerek alkalmasak akár fa vagy műanyag lemezek vágására is, míg ez a Fiber berendezésekről nem mondható el. Éppen ezért, ha sűrűn változik a vágandó lemez anyaga, tehát nagyobb rugalmasságra van szüksége, akkor a CO2 lézer a megfelelő választás.
Ezzel ellentétben a Fiber lézer először tette lehetővé, hogy olyan anyagokat, mint például a bronz, az alumínium, vagy a réz (azaz, amikről nagyon visszaverődik a fény), hatékonyan lehessen vágni. Ha Ön főként ilyen anyagokkal dolgozik, válassza a Fiber lézert!

A sebesség

Amennyiben vékony lemezek vágásáról van szó, egyértelműen a Fiber lézervágó berendezés a jobb választás. Ennek oka, hogy az anyag gyorsan képes elnyelni a lézernyaláb energiáját (1 mikrométer). Az 5 mm-nél vastagabb anyagok vágása esetén viszont a CO2 a jobb döntés, hiszen ebben az esetben jobb a nyaláb elnyelése.

Biztonság

A szemei érdekében, bármelyik gépet is válassza csakis a sötétített, zöldes árnyalatú üvegen keresztül nézze a működő lézervágót.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation