Jó árnyékolóval kevesebb a fizetnivaló!

Azon kívül, hogy otthonában szép ablakok és árnyékolók vannak, még nem jelenti azt, hogy ezek megvásárolásával jó döntést hozott. Hiába választotta a legjobb passzív ablakokat és árnyékolókat, ha nem jól használja őket. Pedig ha odafigyel, és napszaknak, évszaknak, illetve időjárásnak megfelelően használja azokat, akkor akár még a rezsije is alacsonyabb lenne.

Hogyan spórolhat télen?
A mínusz fokokban hipp-hopp felkúszhat az energia számla, “hála” a fűtésnek. A napnak ilyenkor kevesebb ereje van, ráadásul hamar sötétedik is. De! Ha otthona ablakai jól vannak tájolva, akkor napközben begyűjtheti a nap erejét, és lekapcsolhatja a fűtőtestet. Természetesen ehhez az is kell, hogy ne felejtse el reggel felhúzni a redőnyt, vagy elhúzni a függönyt!

Hogyan spórolhat nyáron?
A nagy forróságban általában az áramszámla növekszik, hiszen egész nap megy valamilyen hűtő berendezés. Pedig a klímán kívül mást is használhat, hogy megelőzze a meleget. Például akadályozza meg, hogy az erős napfény bejusson ablakain!

Tél vs. nyár

Az árnyékolók az egyik leghatékonyabb eszközei annak, hogy energiát takarítson meg. Mi most összegyűjtöttünk néhányat, hogy az otthonához és életstílusához leginkább megfelelőt tudja választani:

Fényvédő roló
Főleg tetőtéri ablakok árnyékolójaként találkozhatott a rolóval, de egyre gyakrabban használják hagyományos nyílászárókon is. A roló nyilvánvaló előnye, hogy teljes mértékben eltakarja az ablak üvegfelületét. Rengeteg anyagban és színben kapható, és éppen ezen múlik az, hogy mennyire lesz tőle sötét a szoba. A legjobb, ha az anyag egyik oldala sötét, a másik pedig világos, és évszakonként megfordítja azt. A világos szín nyáron visszaveri a hőt, míg a sötét szín télen elnyeli a hőt. Felszerelése bármilyen ablakra nagyon egyszerű.

Redőny
A redőny egyre népszerűbb a magyar háztartásokban, mivel egyre forróbbak a nyarak, a redőny pedig alkalmas hőszigetelésre. De nem csak ezért lehet jó választás. Nyáron nem engedi be a napfényt, télen bent tartja a meleget. Ezen kívül, ha le van engedve, teljesen kizárható a külvilág, senki sem lát be a szobába, és még nap közben is teljes sötétséget varázsolhat otthonába. A forradalmi Schlotterer külső redőny egész évben vakításmentesen engedi be az értékes napfényt, ugyanakkor csökkenti a betörésveszélyt.

Függöny
Egy függöny attól függően szigetel és szűri a fényt, hogy mekkora súlyú és milyen színű. Bármilyen ablak elé felhelyezhető, akár rövidebb típus, akár a mennyezettől a padlóig ér. A maximális hatás érdekében minden kis rést ki kell zárni a szobából, ami a függönnyel nem mindig egyszerű. Beszerezhet azonban speciális hő és/vagy hangszigetelő függönyt is, melynek borsosabb az ára, ugyanakkor nagyon hatásos.

Reluxa
A reluxa főleg a kedvező ára, nagy színválasztéka, és a viszonylag hosszú élettartama miatt kedvelt árnyékoló típus. Igazán sötétet nem lehet vele elérni, viszont például irodába remek megoldás, mivel a tűző napsugarakat kizárja, de a fényt nem. A hagyományos ablakokon kívül pedig tetőablakokon, télikerteken, valamint egyes helységekben térelválasztóként is esztétikus látványt nyújtanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation