Különböző sportágakhoz különböző lábbelik

A sportcipő talán az egyik legfontosabb darabja egy sportoló ruhatárának, és itt nem csak a futókra kell gondolni. Fontos, hogy bármilyen sportot is űz, megfelelő lábbelit vásároljon.
Nagy különbségek vannak cipő és cipő között, mindegyik másképpen tartja, támasztja a lábat, más felületet biztosít a talpnak. Ez azt jelenti, hogy focizáshoz vagy teniszezéshez ne válasszon olyan cipőt, melyet például a futáshoz fejlesztettek ki.
Ortopéd szakorvosok szerint a nem megfelelő cipő hosszú távú hordása térd és csípő fájáshoz, Achilles íngyulladáshoz, illetve fájdalmas vízhólyagok és bőrkeményedések kialakulásához vezethet. Mindez, azonban egy jó döntéssel egyszerűen megelőzhető lenne. Sajnos ezt kevesen tudják, vagy nagyon sokan nem tartják komolynak, mivel kutatások szerint a hobbi sportolók több mint fele rossz cipőt választ a sportjához.
Amennyiben gyermeke is sportol, még inkább fordítson nagy figyelmet az ő cipőjének a kiválasztására, hiszen a fejlődő szervezetre még károsabban hathat egy rossz választás.

Foci cipő
A labdarúgás komoly károkat tud okozni a lábakban, különösen ha olyan kemény felületen játszik, mint a műfű. Nem ritka a focisták körében a bőrkeményedés, a tyúkszem, vagy a megvastagodott benőtt köröm, mely igen nagy fájdalommal jár. Egy jól illeszkedő focicipő tehát elengedhetetlen. Akkor döntött jól, ha az edzés után nem érez semmi kellemetlent sem a lábfejében, sem a bokájában, vagy a térdében.

FutócipőFutócipő
A futócipők kimondottan futáshoz lettek tervezve. Nagyon rugalmasak és könnyűek, hogy igazodni tudjanak az folyamatos, egyenes, gyors lépésekhez. Ezek nem alkalmasak olyan sporthoz, mint például a tenisz, ahol sok az oldallépés, ahhoz ugyanis nem nyújtanak kellő támaszt. A rengeteg márka közül nem egyszerű megtalálni a tökéleteset. Mindenesetre érdemes elmenni egy szakemberhez lépésvizsgálatra, hogy megtudja pontosan milyen formája van a talpának, hogyan jár, és ahhoz milyen kialakítású cipőt kell hogy válasszon.

Tenisz és squash cipő
Ezek a sportok sok ide-oda lépésből, rengeteg hirtelen mozdulatból és megállásból áll, mely komolyan megterheli a lábakat. Ilyenkor érdemes olyan cipőt választani mely kicsit keményebb anyagból készült, és erősen tartja a lábat, a bokát, valamint nem engedi csúszkálni a lábujjakat. Nagyon lényeges a jó komfort érzet, és az, hogy gyakran lecserélje ezeket a cipőket.

Aerobic cipő
A tornához tökéletesen megfelel egy egyszerűbb fitness cipő, mely rugalmasságot biztosít, ugyanakkor tartja a lábakat, és tompítja a talpakra ható ütést, ami a sok ugrálásból adódik.

Séta és túra cipő
A séta egy nagyszerű mód az állóképesség javításra, ezt pedig úgy lehet még inkább fokozni, hogyha rendszeresen eljár túrázni is. Ezek a mozgásformák jót tesznek a szívnek és a tüdőnek is, továbbá kicsi a sérülésveszély. Ha a sétához keres jó lábbelit, akkor az alábbi tanácsokat fogadja meg:
– rövid, könnyed városi, illetve vidéki sétákhoz elegendő egy kényelmes, jól illeszkedő sportcipő, mely “lélegző” felsőrésszel és speciálisan magasított talpbetéttel van ellátva, ami jó szellőzést biztosít a lábaknak.
– a rendszeres, hosszabb gyalogtúrákhoz már érdemes beruházni egy jobb minőségű bakancsba, ami tökéletes tartást biztosít a bokának és lehetőleg vízálló anyaggal van borítva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation