Lakás-előtakarékosság

A lakás-előtakarékosság egy olyan lakásfinanszírozási lehetőség, amely megtakarítási forma és hitellehetőség is egyben; fix kamatozású, rugalmasnak számító konstrukció.

A lakás-előtakarékosság egy mindenki számára elérhető, államilag támogatott lakáscélú megtakarítási forma. A Nyugat-Európában már évtizedek óta bevált lakás-előtakarékosság Magyarországon 1997-ben jelent meg.

A lakástakarékpénztárak kizárólag lakáscélú betétgyűjtéssel és hitelezéssel foglalkozó szakosított hitelintézetek. Mivel csak a lakosságnak hiteleznek, és csak lakáscélok megvalósítására, olyan konstrukciót tudnak ügyfeleiknek ajánlani, amely egyedülálló a pénzpiacon. Működésüket külön törvény és több kormányrendelet szabályozza. Felügyeletüket a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete végzi.

A konstrukció három fontos pillére a folyamatos és tervszerű megtakarítás, az állami támogatás é a kedvezményes hitelkonstrukció.

Hogy működik a gyakorlatban?

OtthonÖn lakás-előtakarékossági szerződést köt egy meghatározott szerződéses összegre, amelyre szüksége van tervei megvalósításához. Rendszeresen takarékoskodik, és leghamarabb 4 év után eléri célját. Ekkor az Ön által meghatározott szerződéses összegnek legalább a felét adja az Ön saját megtakarítása, a 30%-os állami támogatás és az ezek után jóváírt 3%-os betéti kamat. Megtakarításához a szerződéses összeg fennmaradó másik felének erejéig a teljes futamidőre rögzített 6 % kamatú hitelt igényelhet. Így rendelkezésére áll a szerződéskötéskor Ön által meghatározott szerződéses összeg: építkezhet, lakást vásárolhat, korszerűsítheti vagy felújíthatja otthonát. A törlesztési időszak akkor kezdődik, amikor a betétszámláján összegyűlt összeget, valamint az azzal megegyező nagyságú lakáskölcsönt felveszi.

Ebben az időszakban Ön a felvett lakáskölcsönt havi egyenlő részletekben törleszti. A számlanyitás előtt Ön igényei szerint választhatja meg a megtakarítási időszak hosszát, vagyis azt az időszakot, amely alatt Ön rendszeresen betétet fizet be a betétszámlájára (jelenleg 4-8 év között), a szerződéses összeget, vagyis azt a pénzösszeget, amelyet a megtakarítási időszakot követően kézhez kap, valamint a saját befizetés nagyságát, vagyis a vállalt havi megtakarítás összegét.

Mit kell tudni még lakás-előtakarékosságról?

A betétszámlán jóváírt összeg fix kamatlábbal kamatozik. A kamatot a betétszámlán évente tőkésítik, vagyis Ön a kamatos kamatot kapja majd meg. A konstrukció keretében a piaci kamatoknál jóval alacsonyabb, fix 6%-os kamatozású hitelt igényelhet. A hitel csak forintban nyújtható. A szerződéses összeg addig nem folyósítható, amíg a megtakarítás aránya el nem érte az 50 százalékot. Ön az állami támogatástól és a kedvezményes hiteltől függetlenül a gyermekei után járó szociálpolitikai kedvezményt továbbra is igénybe veheti. A rövidebb, hosszabb futamidejű módozatok közül Ön kiválaszthatja az igényeinek és lehetőségeinek legmegfelelőbb változatot. A lakás takarék pénztárokról szóló törvény meghatározza a megtakarítás legrövidebb idejét is, ez jelenleg 4 év. A család minden tagja külön-külön is köthet szerződést és igényelheti az állami támogatást. Így a felvehető összeg nagysága megtöbbszörözhető, nagyobb beruházások megvalósítása is lehetővé válik. Az Országos Betétbiztosítási Alap az elhelyezett betétösszeget és annak kamatait 1 millió Ft-ig biztosítja. Amennyiben lemond a lakáskölcsönről, bónuszt kap, melynek mértéke a betétszámlán jóváírt kamatösszeg 30%-a. 8 év takarékoskodást követően Ön a megtakarításait, az azután járó állami támogatást, valamint a jóváírt kamatokat nemcsak lakáscélra használhatja fel, hanem akár autóvásárlásra, utazásra vagy további befektetésre is. Az állami támogatás az éves befizetések 30%-a. Felső határa évente és személyenként 36.000 forint, ám családon belüli több szerződés kötésével az állami támogatás évente többszörösen is igénybe vehető. A kamaton kívül az ügyfelet terheli még a szerződéskötés díja is, amely pénztáranként változó.

Az áthidaló kölcsön

Arra az esetre, ha Ön úgy dönt, hogy a szerződéses összegre, illetve annak egy részére korábban szüksége van, mint a megtakarítási idő vége, a lakástakarék pénztárak az áthidaló kölcsönt ajánlják. Milyen esetben veheti igénybe a kölcsönnek ezt a formáját? Ha megtakarítási ideje elérte a 2 évet, ha megtakarításai elérték a szerződéses összeg 25%-át.

Az előhitel

Ha Önnek nincs ideje 4 évet várni a pénzére, erre is van megoldás: az előhitel-konstrukció. Lényege, hogy az előhitel összegét már két hónappal a lakás-takarékpénztári szerződés megkötése után igényelheti, ha Ön a partner bankoknál nyit számlát, és hitelképesnek minősítették.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation