Mit kell tudni az ideális testtömegről?

Manapság olyan világban élünk, melyben az embereket a korábbiaknál sokkal inkább érdekli a külső megjelenés és a testsúly. A ceruza-vékony modellek, akiket a tv-ben vagy a magazinokban látunk nagyban befolyásolják az emberek gondolkodását, sőt az egész kultúránkat. Sokan összehasonlítják magukat velük, és próbálnak olyanná válni, mint ők, pedig a hírességek sem tökéletesek. Mindannyian tudjuk, hogy ezen emberek közül a legtöbbnek a testzsír százaléka jóval a “normális”, azaz az egészséges alatt van. Csak amíg arra fókuszálunk, hogy ki mekkora ruhát hord, milyen a testösszetétele, és hány kilót mutat alatta a mérleg, elfelejtjük azt, ami igazán fontos: az egészség! A vékony test nem egyenlő az egészséges szervezettel.
Rengeteg fiatal szenved kóros soványságban, melyet ők tökéletes testnek (zsírmentesnek) látnak, és mindenáron meg akarják tartani. Pedig a szervezetnek csakúgy, mint az ásványi anyagok és a fehérjék, a zsír is fontos összetevője.

Miért hasznos a zsír a szervezetnek?
– több szervnek is védelmet nyújt
– sok olyan vitamin van, mely csak ebben tud feloldódni (pl: A-, D-, E-, K-vitamin)
– testünk fontos energia tartaléka
– segít a szervezet hőmérsékletének megőrzésében

Ideális esetben egy átlag felnőtt férfi testzsír-százaléka 7%, míg egy nőnek ennél magasabb, 13%. (Testzsír-százalék: megmutatja, hogy a testtömeg mekkora százalékát teszi ki a zsír.)
Egy hagyományos mérleg tájékoztatást ad a testsúlyunkról, azonban nem tájékoztat arról, hogy mekkora testünk zsír és izom aránya. Lehet, hogy például valaki sovány, de közben magas a testének a zsírtartalma és ugyanez előfordulhat fordítva is.
Ha túl sovány valaki, az éppolyan veszélyes lehet, mint ha túl kövér. A nőknél például teljesen felboríthatja a szervezet normál működését, kimaradhat vagy teljesen megszűnhet a menstruáció. Azon túl, hogy átmeneti meddőséget okozhat, károsan hathat a csontokra is, azoknak ugyanis szükségük van valamennyi ösztrogénre és zsírra.

Hogyan állapítható meg pontosan a test összetétele?
A legpontosabban hidrosztatikus víz alatti méréssel, azonban ez igen költséges és összetett.
Egy másik módszer a bioelektromos impedancia analízis, mely igen bonyolultnak hangzik, de nem az. Ez a módszer egyre népszerűbb, mert megbízható, gyors, és fájdalommentes. Csupán egy erre alkalmas testzsírmérő készülékre van szükségünk, amelyet akár online is megvásárolhatunk. A BIA-mérőműszer egy gyenge elektromos áramot küld a talpaktól a kezekig, majd kiértékeli a test víz és zsír arányát. Az elemzés során kapott értékek egyrészt egy megfelelő étrend vagy edzésprogram kiinduló pontjául szolgálhatnak, másrészt a változások nyomon követéséhez is nélkülözhetetlenek.
És végül van egy egyszerű és gyors vizsgálat, amikor a bőrredőket mérik tolómérővel a test különböző pontjain. Ha ellátogatunk egy edzőterembe, pár perc alatt megmérik nekünk, illetve tanácsokat is kaphatunk, hogy hogyan korrigálhatjuk azt.

Testzsír mérés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation